Max Velthuijs Prijs

De Max Velthuijs-prijs, een driejaarlijkse oeuvreprijs bestemd voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken, wordt beheerd door de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde, die ook de jaarlijks toegekende P.C. Hooft-prijs en de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs voor jeugdliteratuur onder haar hoede heeft. Aan de prijs is een bedrag verbonden van €60.000, gelijk aan de P.C. Hooft- en Theo Thijsen-prijs.

De Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde zal de oeuvreprijs eens in de drie jaar uitreiken, voor het eerst in 2007.


Max Velthuijs Prijs 2019

‘Ik ben ongelooflijk trots op deze prijs, zeker als ik kijk naar mijn vier illustere voorgangers’, zei Sylvia Weve donderdag 19 september bij het in ontvangstnemen van de Max Velthuijs-prijs 2019. De driejaarlijkse oeuvreprijs voor kinderboekenillustraties is haar traditiegetrouw overhandigd door Gilles Dorleijn tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum.

De prijs, waaraan een bedrag van € 60.000 is verbonden, werd in 2007 voor het eerst uitgereikt aan Mance Post; de andere laureaten zijn Thé Tjong-Khing (2010), Wim Hofman (2013) en Dick Bruna (2016).

Ted van Lieshout, die de feestrede hield, is van mening dat Weve een revolutie tot stand heeft gebracht binnen de kinderboekenillustratiekunst: ‘Zoetelieve prentjes van schattige kindjes hoefden niet meer. Sylvia banjerde door de porseleinkast van de kinderboekenillustratie en bracht met bravoure, ballen en boots zwier en durf in het genre’. Haar werk zit, aldus Van Lieshout, vol literaire gelaagdheid en haar tekeningen zijn volgens hem uitgegroeid tot uitgewogen composities waarin impressie en expressie hand in hand gaan.

De jury roemt Weve om haar eigenzinnige beeldenrijkdom en stelt dat haar oeuvre vol zeggingskracht is. ‘Weves aanpak is gedurfd, origineel en persoonlijk. Haar illustraties vol vaart en expressie hebben een menselijke, intuïtieve kant die recht uit het hart komt en spreken zowel kinderen als volwassenen aan’, aldus de jury, bestaande uit Brian Elstak, Olivia Ettema, Jet van Overeem, Floor Rieder (voorzitter) en Emilie Sitzia.


Eerdere edities