Max Velthuijs-prijs 2016 uitgereikt aan Dick Bruna

Namens haar man Dick Bruna heeft Irene de Jongh op donderdag 22 september in het Letterkundig Museum de Max Velthuijs-prijs 2016 in ontvangst genomen. Deze driejaarlijkse oeuvreprijs is in 2006 ingesteld ter bekroning van het werk van een Nederlandse illustrator.

‘Als er een illustrator is waar Nederland trots op kan zijn dan is het Dick Bruna. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd groeien kinderen op met zijn werk. En dat behoeft geen verbazing. De directheid en eenvoud van zijn tekeningen sluiten perfect aan bij de beleving van het kind,’ aldus de jury, bestaande uit Annelies Fontijne (voorzitter), Carll Cneut, Gert Gerrits, Wim Hofman en Gioia Smid. ‘Bruna is de meester van de klare lijn. Een kunstenaar die jong en oud heeft opgevoed in het waarderen van de beperking. Hij weet met een minimaal kleurenpalet een maximum aan effect te bereiken. Het ogenschijnlijk gemak waarmee hij ruimte in een perspectiefloos vlak brengt is ongeëvenaard.’

Aan de Max Velthuijs-prijs is een bedrag verbonden van € 60.000, dat Bruna schenkt aan de VoorleesExpress. Deze organisatie is inmiddels actief in meer dan 100 Nederlandse gemeentes, waar wordt voorgelezen door ruim 4000 vrijwilligers. Het bedrag wordt ingezet om nog meer gezinnen te bereiken en de landelijke dekking te verhogen. ‘De VoorleesExpress is vereerd om deze geldprijs te mogen ontvangen (…). Samen zetten we ons in tegen taalachterstand met als missie: “Geen kind zonder voorlezen”‘.

De heer Gillis Dorleijn, voorzitter van de P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde en mevrouw Ineke de Jongh, echtgenote van Dick Bruna.

Bekijk meer Nieuws

Max Velthuijs Prijs 2016