Max Velthuijs Prijs 2010

Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft vrijdag 9 april 2010 besloten de Max Velthuijs-prijs 2010 toe te kennen aan Thé Tjong-Khing (1933). De prijs werd in september 2010 uitgereikt in het Letterkundig Museum te Den Haag.

De Max Velthuijs-prijs, een driejaarlijkse oeuvreprijs bestemd voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken, wordt beheerd door de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde, die ook de jaarlijks toegekende P.C. Hooft-prijs en de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs voor jeugdliteratuur onder haar hoede heeft. De eerste Max Velthuijs-prijs werd in 2007 uitgereikt aan Mance Post. Aan de prijs is een bedrag verbonden van €60.000, gelijk aan de P.C. Hooft- en Theo Thijsen-prijs.

Thé Tjong-Khing illustreerde voor onder meer Thea Beckman, Miep Diekmann, Guus Kuijer, Els Pelgrom en Annie M.G. Schmidt. De combinatie van gedetailleerd en toch ook zogenaamd onbeholpen en naïef tekenen maakt zijn werk populair bij het publiek. Eerder won hij driemaal het Gouden Penseel en zijn kijk- en zoekboek Waar is de taart? werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2005.

Van de jury maakten deel uit Martijn van der Linden, Bas Maliepaard, Mance Post, Benno Tempel (voorzitter) en Katrien Vloeberghs; Aad Meinderts was ambtelijk secretaris.

Fragment uit het juryrapport: Op verschillende niveaus kenmerkt grote dynamiek de scheppingskracht van Thé Tjong-Khing. Zijn talrijke geesteskinderen zijn opvallend beweeglijk en gracieus, zelfs in hun notoire onhandigheid of stunteligheid. (…) Hun emotionele uitdrukkingskracht en relationele vitaliteit bestrijken een breed gamma, van slaapdronken tot doodsbang, van beklemmend eenzaam tot dolverliefd. (…) De combinatie van heldere en figuratieve toegankelijkheid en aanhoudende kwaliteitsvolle vernieuwing maken zijn handtekening herkenbaar en zijn schepselen breed geliefd en gekend.

Bekijk meer Max Velthuijs Prijs