Max Velthuijs Prijs 2007

Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft vrijdag 13 april 2007 besloten de eerste Max Velthuijs-prijs, een oeuvreprijs bestemd voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken, toe te kennen aan Mance Post (*1927, Amsterdam). De Max Velthuijs-prijs werd op 26 oktober 2006 tijdens een werkbezoek aan het Letterkundig Museum ingesteld door de toenmalige minister van OCW, Maria J.A. van der Hoeven. De driejaarlijkse prijs is op donderdag 20 september 2007 aan de Grote Oude Dame van de Nederlandse illustratiekunst uitgereikt in het Letterkundig Museum.

De Max Velthuijs-prijs wordt beheerd door de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde, die ook de jaarlijks toegekende P.C. Hooft-prijs en de eveneens driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs voor jeugdliteratuur onder haar hoede heeft. Aan de Max Velthuijs-prijs is een bedrag verbonden van €60.000, evenveel als de P.C. Hooft-prijs.

De naamgever van de prijs is de zo langzamerhand wereldberoemde ‘schrijvenaar’ Max Velthuijs (1923-2005), schepper van onder meer ‘Kikker is verliefd’ en talloze andere boeken over de even eigenwijze als innemende amfibie met streepjesbroek.

Mance Post debuteerde ruim zestig jaar geleden, in 1946, als illustrator van Het boek van Thijs en Claartje van J.A. Schreuder. Ze werd vooral bekend als illustrator van de Madelief-boeken van Guus Kuijer en de dierenverhalen van Toon Tellegen, maar maakte ook tekeningen bij werk van Bertus Aafjes, Han G. Hoekstra, Rita Törnqvist, Annie M.G. Schmidt en talloze andere schrijvers. Ze bediende zich van allerlei technieken: knip- en plakwerk, kleurpotlood, scheuren, linoleumsneden. Ze is, aldus het juryrapport ‘een veelzijdig, persoonlijk kunstenaar wier werk wordt gekenmerkt door een hoge kwaliteit en die bovendien bereid en in staat is gebleken zich op gevorderde leeftijd te vernieuwen, wat vele klassieke beelden heeft opgeleverd die met name de verhalen van Toon Tellegen een lust voor het oog maken. Een illustrator die een krekel met een mier op schoot kan laten zien, mooi gekarakteriseerd zoals krekels mieren op schoot houden, en dat ook nog eens zó dat je tegelijkertijd aan ze kan zien dat ze van elkaar houden en zelfs hoeveel.’

Mance Post kreeg in 2000 de BoekieBoekie-prijs, eenmalig uitgereikt door Boekie Boekie, tijdschrift voor kinderen over kunst en literatuur. In 2006 ontving ze een Zilveren Penseel voor haar illustraties in Middenin de nacht van Toon Tellegen.

Van de jury maakten deel uit Saskia de Bodt (voorzitter), Piet Buijnsters, Gerda Dendooven, Aad Meinderts en Truusje Vrooland-Löb; Anton Korteweg was ambtelijk secretaris.

Bekijk meer Max Velthuijs Prijs